Snídáme s vůní staré Anglie

1. června 2015 v 13:58 | Merethe |  Slova
Aneb stručný postup, jak si zpříjemnit ráno voňavými sušenkami z Earl Greye.



Tento recept není nijak náročný ani na čas, ani ingredience, ovšem jeho efekt je vskutku speciální.
Co budeme tedy potřebovat?

- hrnek nebo šálek (já jsem použila porcelánový šálek z čajového
servisu, do kterého se vejde asi 200 ml ingredience)
- půl šálku moučkového cukru
- asi 125 g másla (které je samosebou lepší nechat chvíli změknout)
- 2 šálky hladké mouky
- podle chuti a vkusu 7-10 sáčků Earl Greye





Nejdříve si promícháme máslo s cukrem. Rovnou vám doporučuji se nezdržovat s žádnými roboty a podobně, uplácejte si hmotu jednoduše rukama. Máte pak těsto lépe pod kontrolou a navíc ubyde o jednu práci s umýváním.
Poté přidáme všechnu mouku. Zpracováváme tak dlouho, dokud nevznikne hmota příjemné konzistence (mě osobně připomíná hedvábí, s rezervou vzato). Nejspíš se vám těsto bude trochu drolit, ale to je v prvních chvílích naprosto v pořádku, takže hlavně nepanikařte :). Všechno se pak ztmelí v jednu hroudu, která vypadá nějak takhle:


Následně si připravte sáčky s čajem. Je lepší zapracovávat čaj do těsta jeden po druhém, aby byl rozložený rovnoměrně. Hněteme tak dlouho, dokud se nám nezdá hmota pořádně promíchaná.
Poté přestěhujeme náš výtvor na talíř a rozdělíme ho na dva, nebo tři stejné suky, asi takhle:


Na hodinu je posléze vyexpedujeme do lednice.
Vychlazeno? Výborně. Nyní už stačí jen vzít ostřejší nůž a nakrájet suky na zhruba stejně tlusté plátky, které je v rámci estetiky dobré dotvarovat prsty do pravidelnějšího tvaru (nebo použít vykrajovátko). Ty pak vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem do úhledných meziznaček, nebo řad a zástupů ( kvůli roztékání těsta). Nemusíte se obtěžovat se zvlášť velkými mezerami, kolečka se nerozutečou příliš do stran, ale stejně se po sobě budou při pečení natahovat.


Zatímco tvoříme budoucí sušenky, rozpálíme si troubu. V tomto bodě to bude pro mě trochu složitější, protože mám plynovou troubu, takže nejsem schopná vám sdělit přesné stupně, ale odhadovala bych to tak na 180°C.
Pokud máte vše připravené, můžete plech vyslat na exkurzi do trouby. Bude mu stačit pobyt po 10 minut, pokud však máte také plyn, je lepší po pěti minutách sušenky zkontrolovat a otočit plech.
Sušenky jsou hotové, když po okrajích začíná být nádech bronzu. Po otevření trouby se na vás okamžitě vyvalí nádherná vůně rozvíjejícího se aroma čaje a bergamotu (pokud tedy nemáte čistý Earl Grey ).
Nechte sušenky asi pět minut na rovné podložce, poté je můžete přesunout na talíř, nebo je schovat na později. Do té doby na ně raději nesahejte, pokud je tedy nechcete mít křivé.
Sušenky jsou mimořádně dobré k např. GUnpowderu, nebo jiným zeleným čajům, kávě a nebo prostě jen jako drobná svačina. Chuť je jemná, a v pozadí je hodně dlouho cítit znatelný nádech bergamotu.

Doufám, že vás mnou podaný recept na čajové sušenky alespoň trochu zaujal, nebo byl jinak nápomocný. Už jste je pekli? Pekli jste někdy z Earl Greye, nebo jiného čaje?


- Merethe
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Veki Veki | E-mail | Web | 9. června 2015 v 11:36 | Reagovat

Z Earl Greye jsem v životš nic nepekla, ale nevylučuji, že tohle někdy zkusím. Pokud chutnají opravdu tak dobře, mohla bych návštěvu dostat do kolen. :-D :-D

2 Merethe Merethe | Web | 9. června 2015 v 13:05 | Reagovat

[1]: Možná, že i jo. Já jsem jich pytlíček darovala kamarádce k svátku a ta se hned dožadovala receptu :). Jsou totiž, lidově řečeno, hodně žravé

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama